dilluns, 25 de maig del 2009

Rossana Rossanda: 'L'esquerra no ha passat el dol de la Unió Soviètica'



Entrevista amb la política i periodista italiana, fundadora del diari comunista Il Manifesto

'Ningú no ha fet mai encara una anàlisi profunda de la caiguda de la Unió Soviètica; i sense aquesta anàlisi, l'esquerra no superarà les dificultats actuals.' D'aquesta manera la històrica periodista italiana, fundadora del diari comunista Il Manifesto i ex-diputada al parlament italià, Rossana Rossanda (Pola, 1924), sintetitza 'el mal moment' que viu l'esquerra a Europa. En aquesta entrevista, Rossanda també parla de les eleccions italianes, del maig del 68 i del paper de la dona en la política.

Per Rossanda, l'esquerra europea ha de fer dues reflexions importants: en primer lloc, què va fallar en les idees socialistes de la Unió Soviètica i, en segon lloc, començar a donar resposta als grans debats mundials derivats del 'triomf del capitalisme', aportant una visió política més global. 'Abans s'ocupaven fàbriques; ara, la fàbrica se'n va a un altre país abans de ser ocupada', explica.

Sobre el resultat de les eleccions italianes, Rossanda entén que la societat ha castigat l'esquerra després de la 'gran decepció' del govern de Prodi: 'no ha estat una reacció política, sinó emotiva'. La periodista explica així el canvi a l'Ajuntament de Roma, que per primera vegada ha passat a mans de la dreta amb un nou batlle, Gianni Alemanno, d'Aliança Nacional.

Rossanda també és crítica amb el paper de la dona a la política. 'Cada vegada hi ha més dones als governs, però aquestes dones no són capaces d'instaurar les hipòtesis del moviment feminista.' Un moviment que, per cert, va rebre un gran impuls arran del maig del 68, perquè va servir, entre més coses, perquè les dones s'adonessin que 'els homes del 68 eren iguals que els d'abans'. Per Rossanda, d'aquell mes de maig, en resta ben poca cosa.
Rossana Rossanda, que és a Barcelona convidada per la Universidad Nómada amb el suport de l'Ateneu Candela de Terrassa i del col·lectiu EXIT (Experimentar, Inventar i Transformar), va ser elegida diputada al parlament italià l'any 1963 pel Partit Comunista Italià. L'any 1969 va fundar el diari Il Manifesto juntament amb Lucio Magri. De les seves obres, se'n destaquen 'L'anno degli studenti' (1968), 'Viaggio in Spagna' (1977), 'Anche per me, Donna, persona, memoria dal 1973 al 1986' (1987) i la coneguda autobiografia 'La ragazza del secolo scorso' (2005).

noticia de Vilaweb

Roger Cassany

Entrevista a la Nit i el Dia 07/05/2008